Foto: Gerard (links) met zorgondernemer Jan-Rob (rechts) uitje naar de boomgaard.
“Zeker niet om ons af te zetten tegen de reguliere ouderenzorg. Maar juist vanuit de vaste overtuiging dat het ánders kon. Op een andere manier zorg en begeleiding van kwetsbare ouderen met geheugenproblematiek vorm en inhoud geven. En dat begint met anders kijken”, schrijft zorgondernemer Jan-Rob Makkenze in zijn nieuwe blog.
“Wanneer je leert anders te kijken, zal je ook andere dingen zien. Wanneer je door een vreselijke hersenziekte de greep en het overzicht over je leven begint te verliezen, liggen gevoelens van onzekerheid, onrust en onveiligheid op de loer. Op meer plekken krijgt medicamenteus ingrijpen de overhand.
De huid prikkelen
Niet in onze Herbergier. Begrijp ons goed… Wanneer noodzakelijk kan ondersteunen met medicatie nodig zijn. Maar wij hebben inmiddels ervaren dat aandacht voor de verschillende zintuigen ook een ingang kan zijn. Een van die zintuigen die we graag prikkelen is de huid, tegelijk ons grootste orgaan. Aandacht hiervoor, huidcontact en masseren zijn enkele van de elementen die we graag én met succes inzetten in onze Herbergier.
“Waar zicht, gehoor, proeven, ruiken, evenwicht en gewrichten achteruitgaan, blijft het voelen nog lang intact.”
Yogalerares en ontspanningsmasseuse Ria met een bewoner tijdens een dagje uit.
Voortkomend uit wat wordt genoemd de complementaire zorg. En dat is precies wat het is, complementair, aanvullend op. Bij een deel van onze bewoners, waar zicht, gehoor, proeven, ruiken, evenwicht en gewrichten minder soepel worden en achteruitgaan, blijft het voelen nog lang intact.
Kleine acties, groots effect
Niet iedereen heeft ‘huidhonger’. Tegelijkertijd is warme, liefdevolle aandacht door aanraking één van de zaken die onze bewoners goed doen. De wekelijkse yoga en de ontspanningsmassage van een opgeleide yogi waarmee we al zijn begonnen. Of een voeten- en handmassage, een warm kompres en een voetbad. Allemaal zaken die eenvoudig te organiseren zijn en een groot effect hebben op het welbevinden. Hier gaan we snel stappen in zetten. Zo hebben wij twee enthousiaste medewerkers die zich laten scholen om de handelingen ook deskundig uit te voeren.
“Ontspanning kan zo helpend zijn als je in jezelf begint te verdwalen.”
Ook aromatherapie wordt een onderdeel van onze complementaire zorg. Ieder van ons heeft associaties bij de lucht van een versgebakken appeltaart, bij bloeiende lavendel velden of bij de lucht van vers gemaaid gras. Dit kan je in een zekere staat van ontspanning brengen, die zo helpend kan zijn als je in jezelf begint te verdwalen.
Niet iedereen heeft ‘huidhonger’. Tegelijkertijd is warme, liefdevolle aandacht door aanraking één van de zaken die onze bewoners goed doen.
Voldoening
Inmiddels is zintuigprikkeling zo’n belangrijke aanvulling dat het welzijn van onze bewoners naar een hoger plan wordt getild. Gasten die in totale ontspanning in hun eigen kamer liggen, medewerkers die de bewoners door massage en aromatherapie soms ‘uit’ hun onrustige hoofd krijgen. Wat geeft het een voldoening om dat te zien.
“Het is fijn de ruimte dankzij het zorgondernemerschap betekenisvol in te vullen.”
Het eigen zorgondernemerschap geeft ons samen met het team en aanmoediging van familie ook de ruimte om hier zelf onze accenten aan te brengen. Het is fijn die ruimte ook betekenisvol in te mogen vullen.”
Ontdek verder
Net als Jan-Rob en zijn vrouw Ingrid het verschil maken voor ouderen met dementie en ondernemen vanuit passie? Ontdek dan deze pagina over het zorgondernemerschap.
Deze blog is onderdeel van de maandelijkse blogreeks op www.herbergier.nl en staat in het teken van onze themaweken: Waardigheid. Elke maand zie je de wereld van de Herbergier door de ogen van een zorgondernemer. Volgende maand ontdek je het verhaal van Nanja, zorgondernemer van Herbergier Piershil.