Sinds 1 februari 2023 zijn Ludwina en Oege Castelein de nieuwe zorgondernemers van Herbergier Harlingen. De geboren en getogen Friezen verhuisden afgelopen maand met hun jongste zoon naar de Herbergier. In de kleinschalige woonvoorziening wonen 17 mensen met dementie samen met de twee zorgondernemers. Het koppel biedt de bewoners – met hun team van medewerkers – dag en nacht warme zorg.
Met welke werkervaring binnen de zorg begon je aan dit avontuur bij de Herbergier?
Ludwina: Ik ben sinds 1990 al werkzaam in de zorg. 18 jaar werkte ik als verpleegkundige, en vanaf 2008 heb ik leidinggevende functies gehad in verschillende ziekenhuizen. De zorg zit bij mij in het bloed.
Oege, jij hebt een achtergrond in een heel andere sector. Hoe kwamen jullie op het idee om samen een eigen zorgonderneming te starten?
Oege: Ik heb ruim 25 jaar in de techniek gewerkt. En dan met name gespecialiseerd in het ontwerpen van machines voor de voedselindustrie. Ik werkte bij een grote multinational en reisde veel over de wereld. Dit gaf mij niet altijd de voldoening waar ik naar zocht. De coronapandemie leidde ertoe dat we als koppel de balans opmaakten. Wat, en met name hoe, wilden we onze werkzame jaren verder invullen? Ludwina had al een tijd het verlangen om een zorgboerderij te starten om zo kwetsbare mensen een zinvol en waardig leven te kunnen bieden.
Hoe kwam de Herbergier op jullie pad, en waarom leek je dat interessant?
Oege: In de coronatijd hebben we samen het Pieterpad gelopen, van Pieterburen naar Maastricht. Tijdens het wandelen voerden we lange gesprekken. Zo ook over ons werk. Het idee om een zorgboerderij te starten bleef voorbijkomen.
Ludwina kende de Herbergier al vanuit haar werk. Een oud-collega van Oege runde samen met haar man de Herbergier in Bartlehiem, en daar zijn we langsgegaan voor informatie. Zij moedigde ons aan; ga in gesprek met franchisegever De Drie Notenboomen. Kijk of het wat voor jullie is, en of jullie passen bij de Herbergier-formule. Gedurende dit traject werden we allebei steeds enthousiaster.
Zelf ondernemen is heel wat anders dan in loondienst werken. Wat trok jullie zo aan dat jullie besloten een eigen Herbergier te willen runnen?
Ludwina: Persoonlijke zorg kunnen bieden zonder al te veel bureaucratisch rompslomp stond bovenaan de lijst. Ook het zelf kunnen inrichten van de woon- en zorgvorm in de Herbergier is echt een verademing. Samen met een team van medewerkers, bewoners en hun familie kijken we welke zorg elke individuele bewoner nodig heeft. En daar gaan we mee aan de slag.
Het opendeurenbeleid spreekt ons erg aan, op deze manier zijn onze bewoners niet opgesloten. We willen een sfeer creëren zodat bewoners en familie zich thuis voelen in Herbergier Harlingen. Dat ze een appartement hebben met hun eigen vertrouwde spullen. En een dagritme waar ze zich fijn bij voelen. We zoeken daarmee aansluiting bij hun belevingswereld, en zorgen dat ze zoveel mogelijk hun eigen regie behouden.
Hoe verdelen jullie als levenspartners, die ook collega’s zijn, de ondernemerstaken?
Ludwina: Oege gaat zich bezighouden met de administratie en het financiële gedeelte van de Herbergier-onderneming. Ik richt me op de zorg en het welzijn van de bewoners samen met het team van medewerkers.
De medewerkers zijn essentieel wanneer het gaat om de kwaliteit van zorg en leven die wij bieden aan de bewoners, samen met hun naasten. Autonomie is daarbij ook voor een medewerker belangrijk. Het nodigt uit tot actief meedenken, betrokken zijn en creatief naar de mogelijkheden zoeken. We willen zorgen dat het team veel werkplezier beleeft samen met ons en de bewoners. Als zorgondernemers willen we laagdrempelig en toegankelijk zijn voor ons team. We vinden het van belang om met hen in verbinding te staan.
Met welke uitdaging gaan jullie de komende maanden aan de slag?
Oege: We kijken de komende maanden welke activiteiten we kunnen organiseren voor onze bewoners. In de coronaperiode is er veel stil komen te staan, zo ook voor onze bewoners en het team. We gaan nu weer kijken wat mogelijk is. Dat gaat niet altijd om grote activiteiten. Het zijn juist ook de gewone dagelijkse dingen die we met veel aandacht en liefde met onze bewoners gelukkig weer kunnen doen. Zoals met elkaar een kopje koffie drinken met de krant op tafel, een boodschapje halen bij de plaatselijke supermarkt of met elkaar het eten voorbereiden.
Ons motto is; ‘Als ik de dagen niet meer kan onthouden, maak dan voor mij elk moment onvergetelijk.'
In Herbergier Harlingen zijn nog enkele appartementen beschikbaar. Wilt u weten hoe het is om in de Herbergier te wonen? Neem dan contact op met Ludwina en Oege. Ze ontvangen u graag voor een rondleiding: www.herbergier.nl/harlingen