Miranda en Martijn Witte starten op 1 oktober als nieuwe zorgondernemers in Herbergier Nieuw-Vennep. De afgelopen maanden zijn ze druk bezig geweest met de voorbereidingen om niet alleen de zorgonderneming over te nemen, maar ook om te verhuizen – samen met twee van hun zoons. Vanaf oktober wonen ze dan samen met de zeventien bewoners die in Herbergier Nieuw-Vennep een warm thuis hebben.
Een kennismaking in camouflagepak
Miranda en Martijn leerden elkaar in 1997 kennen toen ze allebei bij de Landmacht werkten. “Ik was Geneeskundig Onderofficier, en Miranda kwam als Sergeant Verpleegkundige het groen ontdekken,” vertelt Martijn. “We hebben samen in schuttersputjes gezeten en de hindernisbaan genomen,” vult Miranda aan. “Dan zit je helemaal onder de schmink en heb je een oncharmant camouflagepak aan.” Ondanks dat sloeg de vonk over. Na hun tijd bij de landmacht zette Miranda zich in de breedste zin van het woord in voor de zorg. Ze werkte achtereenvolgens in een ziekenhuis, in de gehandicaptenzorg en gaf enkele jaren les. Aanvankelijk op een basisschool en later verzorgde zij op een ROC de zorg gerelateerde lessen. Tot voor kort werkte ze als casemanager dementie en wijkverpleegkundige. Martijn heeft een overstap gemaakt van defensie naar de politie en heeft onder andere gewerkt in Amsterdam. De laatste jaren was hij werkzaam als senior rechercheur in Flevoland.
Wat zou je doen met een miljoen?
“Als mensen mij vroeger voor de grap vroegen wat ik met een miljoen zou doen, dan had ik mijn antwoord meteen klaar,” zegt Miranda. “Dan zou ik een zorgboerderij kopen en daar samenwonen met mensen die niet meer zelfstandig kunnen leven.” De gedachte aan een zorgboerderij bleef altijd een droom, maar verdween naar de achtergrond. “We dachten er weer aan toen steeds meer familieleden van cliënten er moeite mee hadden om hun ouders of partner in een regulier verpleeghuis te laten opnemen. De deuren van de afdelingen zaten op slot, ze moesten de badkamer en wc delen met de buren, de kamers waren zo klein dat ze er geen familie konden ontvangen en de personeelsbezetting was zo minimaal dat er geen tijd was om bijvoorbeeld naar buiten te gaan of voor andere activiteiten. Aandacht voor de mens achter de dementie was er niet.” Op social media zag Miranda in diezelfde periode een oproep voor het zorgondernemerschap van De Drie Notenboomen.
“We willen het ondernemen ontdekken”
Het stel was meteen enthousiast. “Martijn komt uit een ondernemersfamilie en speelde al langer met het idee om te gaan ondernemen. Maar we wisten nog niet wat en hoe precies,” legt Miranda uit. “We vinden het heel erg leuk om het zorgondernemen te gaan ontdekken,” gaat Martijn verder. “Er komt zoveel meer bij kijken dan de zorg alleen. Zoals medewerkers coachen, de contacten met familie en leveranciers onderhouden, onderhoud van de Herbergier en de tuin etc. Door onze stages hebben we hier een goede indruk van gekregen. Het is een hele verantwoordelijkheid, en daarmee een mooie nieuwe uitdaging voor ons.”
De Herbergier is een thuis
Samen met hun twee jongste zoons verhuisde het stel eind september naar hun nieuwe woning: Herbergier Nieuw-Vennep. “We kijken er heel erg naar uit om er echt voor onze bewoners te zijn en het verschil te kunnen gaan maken,” vertelt Miranda. “We hopen dat onze Herbergier straks een gezamenlijk huis is waar iedereen zichzelf kan zijn,” vult Martijn aan. “Iedereen is welkom. Als je ouders nog zelfstandig wonen ga je daar ook langs voor de koffie, of om even een klusje te doen of in de tuin te rommelen. Dat mag in een Herbergier natuurlijk ook. De Herbergier is nu het nieuwe huis van je vader of moeder. Maar ook als partner kan je hier doen wat je gewoon gewend was te doen.”
Zoek jij zinvol werk in de dementiezorg?
Naast de passie voor ouderenzorg en ondernemen kijkt Miranda er ook naar uit om nieuwe mensen op te leiden. “We hebben op dit moment plek voor nieuwe medewerkers in Herbergier Nieuw-Vennep,” geeft ze aan. “We zoeken een huishoudelijk medewerk(st)er en ervaren zorgmedewerkers. Maar heb je geen zorgervaring, neem dan toch contact met ons op voor een kennismaking. Toen ik als opleider in de zorg werkte, zag ik dat enthousiaste mensen zonder zorgopleiding ook een mooie plek vinden in de zorg. In onze Herbergier maken we dan ook graag tijd vrij om mensen op te leiden.” Wil je meer informatie over het werken in Herbergier Nieuw-Vennep? Bel of mail en kom langs voor een kopje koffie of loop een dagdeel mee. Je kan Miranda en Martijn bereiken op telefoonnummer 06-28998196 of via info@nieuwvennep.herbergier.nl.
Ben jij enthousiast geworden door het verhaal van Miranda en Martijn en wil je meer weten over het leven als zorgondernemer? Meld je dan aan voor de eerstvolgende informatiebijeenkomst voor zorgondernemers.