Een jaar geleden verruilden Esther (54) en Monique (56) hun baan in de thuiszorg om aan de slag te gaan bij Herbergier Velp. Een Herbergier is een kleinschalige woonvorm, waarin 16 bewoners met dementie 24-uurs zorg ontvangen. Elke locatie wordt beheerd door twee gedreven zorgondernemers, die zelf ook in de Herbergier wonen. Esther en Monique hebben nog geen dag spijt van hun baanwissel. Sterker nog: ze zijn ervan overtuigd, dat ze pas na hun pensioen de deur dichttrekken van het karakteristieke herenhuis. Zorgmedewerker Monique: “Het komt zelden voor, dat ik geen zin heb om naar mijn werk te gaan.” Esther vult haar collega geestdriftig aan: “Ik kan hier de kwalitatieve aandacht geven, die de bewoners zo verdienen.”
20 procent zorg en 80 procent begeleiding
Beide zorgmedewerkers voelden zich meteen thuis toen ze voor het eerst op gesprek kwamen bij zorgondernemers Hélène en Bram van Rijswijk. De huiselijke inrichting en ongedwongen sfeer sprak hen aan. Monique, destijds Buurtzorgmedewerker, weet het nog goed: “Ik kwam voor een sollicitatiegesprek met de ondernemers en ging razend enthousiast naar huis. In de auto zei ik hardop: “Dit is wat ik wil.” Esther werkte ruim 30 jaar bij de thuiszorg en de eindeloze papiermolen begon haar steeds meer tegen te staan. “In de thuiszorg werd het in de loop der jaren steeds moeilijker om iets extra’s te doen voor de cliënt. Hier kan dat gelukkig wel.” Haar werkdag ziet er heel anders uit tegenwoordig. “Je hebt veel meer tijd voor individuele bewoners, even lekker de haren föhnen in de ochtend, het kan gewoon.” Waarop Monique zegt: “Je besteedt hier ongeveer 20 procent aan zorg en 80 procent aan begeleiding.”
Voor Esther en Monique was Herbergier Velp destijds de eerste kennismaking met het concept zorgondernemer. En ze ervaren het als zeer positief. Vooral het feit dat de lijnen zo kort zijn in een Herbergier, maakt voor hen een wereld van verschil. Esther: “Je hebt geen vier managementlagen boven je, dat werkt prettig.” Monique: “Bram en Hélène staan ook vaak zelf op de vloer. Je doet het echt samen. Het voelt als leven in een groot gezin, in een mooie grote villa.”
Prachtig werk met een lach een traan
Het leven in de Herbergier verloopt zo veel mogelijk als in een normale thuissituatie. De werkzaamheden bestaan dan ook vaak uit hele gewone dingen: samen een spelletje of koffietje doen. Als de bewoners hier nog toe in staat zijn, helpen ze mee tijdens het koken of de afwas. Even een wasje draaien of onkruid wieden; het hoort er allemaal bij in de Velpse Herbergier. We eten ook alle maaltijden samen en familieleden schuiven regelmatig aan voor de koffie. Monique: “Het is hier een zoete inval en meestal een gezellige boel. De bewoners zijn hier veel minder eenzaam. In de thuiszorg kwamen wij regelmatig eenzame mensen tegen. Esther vult aan: “We hebben prachtig werk, meestal met een lach en soms met een traan.
Wil je net als Monique en Esther aan de slag in een Herbergier? Neem dan eens een kijkje bij dit vacatureoverzicht. Zo zie je in een oogopslag, in welke van de 44 Herbergiers plek is.