In een Herbergier wonen mensen met dementie. Zij doen hele gewone dingen zoals de krant lezen, meehelpen met koken, wandelen of muziek maken. Zelfstandig wonen lukt niet meer, maar in een Herbergier letten we vooral op wat de gasten nog wél allemaal kunnen. Een Herbergier is als een groot huishouden. Een huishouden, waarbij iedereen mag zijn zoals die is, een rol speelt en hulp krijgt wanneer dat nodig is.
Waarbij bewoners niet gebonden zijn aan personeelsroosters, buitendeuren niet op slot zitten en gedragsmedicatie tot het hoognodige wordt beperkt. Waarbij de verbinding met de buitenwereld wordt gemaakt en de bewoners met twee benen in de samenleving staan. Dat is in een notendop onze essentie: keuzevrijheid, waardigheid en veiligheid.
“In een Herbergier het leven verder leven”
In de 47 Herbergiers door heel Nederland wordt sinds 2007 een warm en liefdevol thuis geboden aan 15 à 16 mensen die 24-uurszorg nodig hebben. Elke bewoner heeft een eigen vertrek met eigen meubels. In een huiselijke en ongedwongen sfeer worden de gasten omringd met datgene wat zij écht nodig hebben: veiligheid, aandacht, warmte en geborgenheid. Niet voor niets hoor je medewerkers, familieleden en zorgondernemers zeggen: “In de Herbergier wordt het leven verder geleefd.”
Een Herbergier is als een groot huishouden.
De Herbergier in cijfers
Sinds de start in 2007 telt Nederland inmiddels 47 Herbergiers, elk gevestigd in een uniek pand. En dat aantal blijft groeien. Naast de inwonende ondernemers werken er gemiddeld 25 medewerkers (15 fte) met verschillende dienstverbanden in een Herbergier. Elk zorgechtpaar is gedreven om bewoners een warm thuis en de beste zorg te bieden. De Herbergier wordt dan ook met een 8,7/10 beoordeeld door ARGO, een onderzoeksbureau dat gelieerd is aan de Universiteit van Groningen.
De zorg wordt gefinancierd vanuit het persoonsgebonden budget (pgb). De bewoner betaalt de verblijfskosten uit AOW, pensioen of eigen vermogen. De panden waarin Herbergiers zijn gevestigd, zijn allen eigendom van externe partners, voornamelijk woningcorporaties.
Video: Zorgvisie