Zzp’er in de zorg worden: ook jij kan het!

Herbergier Elst
Blog

Je eigen agenda bepalen. Wat meer vrije tijd. En meer persoonlijke zorg. Je herkent die behoeften wel, als zorgprofessional. Je wilt je werk goed doen en ondertussen ook goed voor jezelf zorgen. Je ziet hier en daar een collega zzp’er worden. Misschien is dat ook wel wat voor jou. Waar moet je dan allemaal rekening mee houden? Wat zijn de voordelen? En hoe kom je aan opdrachten? Of zijn er nog andere vormen waarin je zelfstandig kunt ondernemen in de zorg? Je leest het in deze blog.

De voordelen van zorg-zzp’er zijn

Zzp’er in de zorg worden heeft best wat voordelen. We zetten ze even op een rijtje:

  • Vrijheid. Je beslist als zzp’er zelf hoe veel je werkt, en waar.
  • Een hoog uurtarief. Zzp’ers verdienen vaak meer dan in loondienst.
  • Kiezen voor kleinschaligheid. Als zzp’er in de zorg kan je ook werken in kleine, betrokken omgevingen.

Durf jij voor jezelf te kiezen? Je wilt je clpatiënten niet in de steek laten, maar ook goed voor jezelf zorgen. Geen zorgen: als zzp’er bouw je vaak langdurige behandelrelaties met je cliënt op. Bijvoorbeeld via een vrijgevestigde praktijk, een lange opdracht in een ziekenhuis of een lokale zorgfranchise.

Waar moet je rekening mee houden

Dat zelfstandig zorgondernemerschap klinkt heel mooi. En dat is het ook. Maar naast al die voordelen heb je ook een paar zaken waar je goed op moet letten. Dat zijn:

  • Je pensioen: Als zorgondernemer bouw je niet automatisch pensioen op. Je moet dus zelf geld voor je pensioen in je uurtarief meeberekenen. Dat deel moet je ook zelf op een spaarrekening zetten. Of je zet het vast in een pensioenfonds voor zzp’ers.
  • Administratie: Je administratie is als zzp’er een stuk kleiner dan de administratie die je in loondienst in een grote zorginstelling hebt. Maar dat betekent niet dat je als zzp’er volledig van die last af bent. Anders dan wanneer je in loondienst werkt, houd je je werkuren en omzet bij voor de belastingdienst. Iedere drie maanden doe je aangifte van je btw-inkomsten en uitgaven.
  • Jaarlijkse belastingaangifte: Ieder jaar betaal je belasting over je inkomsten van het vorige jaar. Je moet je jaarlijkse belasting dus ook bij je uurtarief rekenen, en soms wel anderhalf jaar apart houden. Dat enorme bedrag op je rekening? Dat is niet helemaal van jou.

Je kunt deze aandachtspunten van het zzp-ondernemerschap voor een groot deel uitbesteden, aan een adviseur of een coach bijvoorbeeld. En als je een franchise start dan krijg je blijvende hulp van de organisatie achter de franchise. Voor je het weet wil je nooit meer anders.

Opties als zzp’er in de zorg

Je hebt het al even voorbij zien komen; er zijn verschillende organisatievormen waar je kan werken als zzp’er in de zorg. Wat past bij jou? Misschien wil je wel op verschillende plekken werken. Of juist op een plek die goed past bij jouw zorgvisie. Je kunt het allemaal zelf bepalen.

Wil je graag zelf direct contact met je opdrachtgever? Dan is het handig om zorginstellingen die je interessant vindt volledig zelfstandig te benaderen. Heb je liever dat je kiest uit een paar duidelijke opdrachten? Dan kun je je aanmelden bij een bemiddelingsbureau. Richt je graag je zorg helemaal zelf, kleinschalig in? Dan is het een mooi idee om een franchise te starten of over te nemen.

Hoe kom je aan zzp zorgopdrachten?

Er is genoeg werk voor zzp’ers in de zorg. Wat je specialisme ook is: je kunt door het hele land aan de slag. Veel ziekenhuizen en grote zorginstellingen hebben een eigen HR-afdeling die zzp-opdrachten aanbiedt. Je kunt op de websites van deze instellingen vinden wat voor werk er beschikbaar is, of bellen met de HR-afdeling. Je onderhandelt dan zelf over je uurtarief.

Als je bij een bemiddelingsbureau staat ingeschreven, dan bellen of mailen ze jou juist met opdrachten. Vaak ontvangen ze daar wel een fee voor, die van jouw uurtarief af gaat. Als je gaat ondernemen als franchisenemer, dan ondersteunt de franchisegever je. Deze helpt je met alle aspecten bij het opstarten van je onderneming en beantwoordt gedurende het hele proces je vragen.

Franchise in de zorg: zorgondernemer worden

Voor veel mensen is het de ultieme zzp-zorgdroom: een eigen kleinschalige zorginstelling runnen waarin je zorg verleent die precies bij jouw visie past. Samen met je partner, in een prachtige landelijke of juiste stadse omgeving. Je eigen tijd indelen, leiding geven aan een klein team en zorgen vanuit je hart.

Wist je dat dat echt veel makkelijker is dan je denkt? Je kunt dit bijvoorbeeld doen door het starten van een Herbergier: een kleinschalige woonvoorziening voor ouderen met dementie. Deze zorg is warm en liefdevol, en je vult deze zelf in met je levenspartner. Je kunt door heel Nederland een Herbergier starten. Franchisegever De Drie Notenboomen en andere Herbergier-ondernemers helpen je helemaal op weg. Meer weten? Lees er alles over en wie weet run jij binnenkort in je eigen zzp-zorgdroomhuis.

Delen: