Herbergier in de steigers: ‘Er komt weer reuring’

Vestigingen

Nog even en dan opent Herbergier Scherpenzeel de deuren. Zorgondernemers Janco en Wilma Blonk geven een kijkje achter de schermen en delen hun ervaring in aanloop naar de opening. Van de keuken uitkiezen tot bijzondere gesprekken met potentiële bewoners. “We hebben al een paar keer tegen elkaar gezegd: hier doen we het voor.”

Wilma en Janco hebben vanaf jonge leeftijd al passie voor de ouderenzorg. Na hun trouwen willen ze samen een ouderenpension oprichten. “Om liefdevolle zorg te verlenen. Maar we waren te jong en de tijd was er nog niet naar”, vertelt Wilma.

Wat hebben jullie toen gedaan?

“We hebben al die jaren op verschillende manieren een kijkje genomen in de zorgkeuken. Ik heb in de keuken, schoonmaak, achter de receptie en in de zorg gewerkt in een verzorgingstehuis. Later in de thuiszorg en als verpleegkundige in het ziekenhuis. Janco heeft jarenlang als facilitair manager bij diverse zorgcentra gewerkt. Het mooie aan werken in de zorg is dat je veel kan betekenen voor kwetsbare mensen en net het verschil kan maken hoe iemands dag loopt.”

En toen kwam 35 jaar later de Herbergier op jullie pad…

“Toen haalden we onze wens weer onder het stof vandaan. Dan stel je toch de vraag: Is dit alles? Wat kan ik nog? En vooral: wat wil ik nog doen? Janco kende de zorgondernemers van Herbergier Hellevoetsluis en zag het wel zitten. Ik dacht daar anders over, totdat we Herbergier Grathem bezochten en kennismaakten met Herbergier Dussen. Diezelfde avond hebben wij ons ingeschreven voor het Herbergier-ondernemerschap.”

Wat trok jullie toen over de streep?

“De manier van zorgen. Er zijn geen bureaucratische instellingslagen. Daardoor kan je met bewoners gewoon even naar de markt. Er is ruimte voor spontaniteit, je kan gehoor geven aan de behoefte van bewoners en er voor de mensen zijn. Samen met een enthousiast team kunnen we de gewoonste dagelijkse dingen zo bijzonder maken. Daarvoor zijn wij ook de zorg ingegaan.”

Jullie starten een nieuwe locatie, Herbergier Scherpenzeel. Hoe is het om een Herbergier vanaf de grond op te bouwen?

“Het is leuk en spannend tegelijkertijd. Bij een overname kom je in een cultuur terecht, nu mogen we een cultuur gaan opzetten. Een eigen stempel erop drukken en het hele proces van A tot Z meemaken. Het mooie is dat Janco en ik het samen als levenspartners aangaan en de neuzen dezelfde kant opstaan. Wij kijken wat onze sterke en zwakke punten zijn en versterken elkaar. We zijn aardig aan elkaar gewaagd.”

Hoe ziet de aanloop naar de opening er achter de schermen uit?

“Eerst waren we vooral druk met materiële zaken: de keuken uitkiezen, de inrichting, waar moeten extra stopcontacten? Nu zijn we vooral bezig met mensen. De sollicitatiegesprekken met medewerkers en de gesprekken met potentiële bewoners en hun familieleden. Het team hebben we grotendeels rond op een paar verzorgende IG’ers na. Door het Corona-virus liggen bepaalde zaken stil. Daarom gebruiken we die tijd nu voor de voorbereiding, zoals klantenmappen samenstellen, kwaliteit, het elektronisch patiëntendossier aftikken. Als we dan open gaan, kunnen we dat gelijk van de plank pakken.”

Hebben jullie al bijzondere momenten meegemaakt?

“Zeker! Tijdens de sollicitatiegesprekken hadden we zulke gepassioneerde mensen met een groot zorghart tegenover ons zitten. Bij de gesprekken met familie en potentiële bewoners zie je ook dat de nood hoog is en mensen er naar uitzien dat we opengaan. Een mevrouw die hier wil komen wonen vertelde dat ze ’s nachts bang is en blij is dat er bij ons dag en nacht gewaakt wordt. Die geborgenheid vindt ze heerlijk. Janco en ik keken elkaar na dat soort momenten aan en zeiden dan: hier doen we het voor!”

Waar leggen jullie als Herbergier de nadruk op voor bewoners?

“Doordat de Herbergier geen managementlagen kent, gaat er meer tijd naar de bewoners. Door het warme, kleinschalige karakter hebben bewoners keuzevrijheid en zijn ze niet afhankelijk van personeelsroosters.

Wat ik zo mooi vind aan onze locatie is dat we zo het dorp in kunnen wandelen. Even een terrasje pakken, naar de winkel of de markt op. Scherpenzeel is als een warm bad en heel toegankelijk. De meeste inwoners van Scherpenzeel heten ons warm welkom en zijn blij dat er weer leven en reuring in De Witte Holevoet komt.”

Benieuwd naar de ontwikkelingen of op zoek naar een warm thuis voor mensen met dementie? Neem dan een kijkje op de website van Herbergier Scherpenzeel en kom in contact met Janco en Wilma.

Delen: