Meer informatie over kosten en verblijf

Veel families vragen hoe het precies zit met de kosten voor de Herbergier. Hieronder de meest gestelde vragen en de antwoorden.

 

  1. Hoe ziet algemeen de opbouw van zorg en verblijfskosten eruit?

Alle bewoners van onze Herbergier hebben een indicatie voor zorg vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Informatie hierover is te vinden op de website van het CAK. Het wonen in de Herbergier is gekoppeld aan de zorgindicatie en brengt 2 soorten kosten met zich mee: de verblijfskosten en de zorgkosten, deze worden gescheiden in rekening gebracht. De zorg wordt uit een persoonsgebonden budget (PGB) betaald. Dit PGB wordt beheerd door een (wettelijk) vertegenwoordiger van de bewoner. 

Kosten

De verblijfskosten bestaan uit de huur, servicekosten en de hotelmatige kosten, deze worden uit eigen middelen betaald. 

Onder servicekosten vallen: gas, water en elektriciteit, gemeentelijke heffingen en belastingen, afvalverwerking, onderhoud voor het gebouw en de lift, jaarlijkse inspectie van brandmeldinstallatie, voorzieningen voor kabel/CAI, gebruik Wifi, WA-verzekering, investeringen aan binnen en buitenruimten en algemene voorzieningen. 

Onder hotelmatige kosten vallen: maaltijden en drankjes, schoonmaak en onderhoud algemene ruimten en buitenruimten, onderhoud van de tuin, faciliteiten voor wassen, strijken en verzorgen van (algemeen) linnen- en wasgoed, beschikbaar zijn van gastheer/ gastvrouw voor ontvangst van bezoekers en onze bewoners, kosten voor dagbesteding en administratiekosten. 

De zorgkosten worden betaald uit het persoonsgebonden budget (PGB). Dit PGB is door iedereen aan te vragen die 24-uurs zorg nodig heeft en daarvoor een indicatie heeft van het Centrum Indicatie Zorg (CIZ). Voor het wonen in de Herbergier moet dat indicatie/ zorgprofiel 5 zijn. Kosten voor de huisarts, tandarts, medicatie en bezoek aan het ziekenhuis, zijn gedekt door uw eigen zorgverzekering.

Om het mogelijk te maken dat u in de Herbergier komt wonen, is het belangrijk dat de PGB-aanvraag door het CIZ is afgegeven en door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is afgehandeld. Zo komt u niet voor verassingen te staan. Voor al deze aanvragen kunt u begeleiding krijgen van een casemanager of door de aan onze Herbergier, nog te verbinden zorgmakelaar. 

Eigen bijdrage Wlz-zorg (Wet Langdurige Zorg) 

Naast de bovenstaande kosten betaalt u een eigen bijdrage voor Wlz-zorg (Wet Langdurige Zorg) aan het CAK. Daarmee betaalt u zelf een deel van de kosten. Dit is van toepassing voor iedereen in Nederland die zorg ontvangt via de WLZ en de hoogte is afhankelijk is van uw vermogen en inkomen. Het wonen in een Herbergier kan  een financieel voordeel (in de vorm van een lagere eigen bijdrage) opleveren ten opzichte van de reguliere zorg (intramuraal met verblijf) indien er sprake is van een aanvullend pensioen en/of eigen vermogen. Dit verschil kan soms oplopen tot enkele honderden euro’s per maand.

Het CAK berekent hoeveel u moet betalen. Op de site van het CAK staat een “Eigen bijdrage rekenhulp” zodat u handig de hoogte van dit bedrag uit kunt rekenen. CAK - Eigen bijdrage rekenhulp (hetcak.nl) Omdat u bij de Herbergier via een PGB WLZ zorg ontvangt kiest u de volgende opties bij de rekenhulp:

  • Kies de zorg of ondersteuning → Persoonsgebonden Budget
  • Om wat voor persoonsgebonden budget gaat het? → PGB voor de Wet Langdurige Zorg
  • Vul dan uw persoonsgegevens in.
  • Bij de vraag: "Ontvangt u ook zorg in een instelling?", is het antwoord: Nee. Nu kan uw eigen bijdrage worden berekend.

Let op: De eventuele eigen bijdrage wordt berekend en geïnd door het CAK. Deze geldstroom gaat geheel buiten de Herbergier om.

 

   2. Zijn de kosten voor de Herbergier reëel voor wat ik ervoor krijg?

Absoluut, maar het is een persoonlijke keuze. Als u van open deuren en veel leefruimte houdt, dan zal onze Herbergier u zeker bevallen. Ook doen we veel activiteiten, bijvoorbeeld met muziek. Maar het belangrijkste is dat u in de laatste fase van uw leven liefde, warmte en aandacht krijgt. Dat is wat veel families het belangrijkste en eigenlijk onbetaalbaar vinden.

Herbergier Schiedam is een echt binnenstads Herbergier. Diverse oude panden zijn aan elkaar verbonden om tot een woongemeenschap te komen. Herbergier Schiedam is geen 'eenheidsworst' -> geen enkele kamer is hetzelfde de omgeving waar u woont is speels opgezet. 

De prijzen voor 2024 zijn:

(Prijzen zijn inclusief service en hotelmatige kosten).

  • Een kamer van ongeveer 27 m2 inclusief eigen badkamer, service en hotelmatige kosten € 2.788,- p.m. (per persoon) oplopend tot de grootste kamer a 55 m2 inclusief eigen badkamer welke geschikt kan zijn voor echtparen tot een bedrag van € 4.211,- p.m. (per persoon m.u.v. de hotelmatige kosten voor een tweede persoon). We hebben ook 1 tweekamer appartement beschikbaar voor echtparen.

     

     3. Kan ik ook samen met mijn partner verhuizen naar de Herbergier ?

Zeker, ook uw partner is welkom! Let wel, de Herbergier is een woon/leefgroep voor mensen met een vorm van dementie. Wanneer uw partner geen dementie heeft, kan het wonen in een Herbergier best moeilijk zijn. Wilt u meer informatie over dit onderwerp neem dan gerust contact met ons op.

 

     4. Klopt het dat wonen in de Herbergier duurder is dan wonen in een verpleeghuis?

In een aantal gevallen wel. Dat komt omdat bij kleinschalige woonzorgvoorzieningen als de Herbergier de kosten voor zorg en wonen gescheiden zijn. De zorg betaalt u van het pgb, de woon- en verblijfkosten betaalt u zelf. Onder de kleinschalige woonzorgvoorzieningen behoort de Herbergier overigens zeker niet tot de duurste. Voor bewoners die naast hun AOW een redelijk pensioen hebben, zijn de kosten goed op te brengen. Voor mensen met een behoorlijk vermogen kan de Herbergier zelfs goedkoper uitvallen dan een verpleeghuis.   

 

     5. Waarom zou ik voor de Herbergier kiezen?

De zorg in een verpleeghuis is in feite niet te vergelijken met de zorg in de Herbergier. Bij de Herbergier zetten we niet alleen meer medewerkers in, maar die medewerkers geven ook nog eens 90 procent van hun tijd aan de bewoners. Dat betekent dat u als bewoner veel tijd en aandacht krijgt. 

 

     6. Kan ik altijd blijven wonen in de Herbergier ?

In principe blijven alle gasten tot het einde van hun leven wonen in de Herbergier. Uitzonderingen hierop zijn wanneer wij uw veiligheid en die van uw omgeving niet meer kunnen garanderen, of wanneer uw zorgvraag dusdanig complex is dat wij u niet de juiste zorg meer kunnen leveren. In beide gevallen zullen we met u overleggen en samen op zoek gaan met u naar een passende oplossing.

 

     7. Hoe zit het met parkeren?

Parkeren in de binnenstad kan soms uitdagend zijn in vergelijking met het platteland. We beschikken over een beperkt aantal parkeerplekken, die onder andere beschikbaar zijn voor bezoekers. In de directe omgeving zijn er betaalde parkeerplekken beschikbaar, waarop het binnenstadsparkeerstarief van toepassing is. Daarnaast bevindt zich de ABC parkeergarage in de buurt, waar de parkeertarieven lager zijn dan op straat. Op ongeveer 8-10 minuten loopafstand, buiten de singels van de binnenstad, is er mogelijkheid tot gratis parkeren.

 

     8. Mag ik mijn huisdier meenemen?

Dit bekijken en beoordelen we situationeel.