Kennismaken met Judith & Walter

1. Wat heeft jullie geïnspireerd om de Herbergier Maria te starten?

Judith 

Voor mij was de drang om écht voor mensen te zorgen altijd heel sterk. In Nederland merkte ik dat de zorg vaak gericht is op administratie en papierwerk, terwijl ik graag directe aandacht wil geven aan bewoners. Toen ik als ZZP’er werkte, kreeg ik de ruimte om die persoonlijke zorg te bieden, maar ik droomde van een plek waar bewoners zich écht thuis voelen, met warmte en gastvrijheid. Samen met Walter besloten we om onze visie te realiseren via de Herbergier.

Walter

Ik heb altijd bewondering gehad voor Judith’s doorzettingsvermogen en haar passie voor zorg. In het begin was ik voorzichtig, omdat mijn achtergrond technisch is en ik weinig met de zorg te maken had. Maar ik zag hoeveel waarde haar plannen konden toevoegen aan het leven van ouderen. Het idee om mensen met dementie een veilige, warme plek te bieden, sprak me steeds meer aan.     

 

2. Kun je iets vertellen over jullie achtergrond en werkervaring?

Judith

Ik ben in 1992 begonnen met mijn zorgopleiding in Suriname en heb daarna gewerkt in ziekenhuizen zoals het Academisch Ziekenhuis en 'sLands Hospitaal. In 2003 ben ik voor de liefde naar Nederland verhuisd, waar ik in het Leyenburg Ziekenhuis werkte. Na een paar jaar maakte ik de overstap naar de ouderenzorg, waar ik functies had als teamleider en kwaliteitsverpleegkundige. Inmiddels heb ik ook mijn HBO-verpleegkunde opleiding afgerond. Toch miste ik de directe zorg voor mensen, dus ben ik ZZP’er geworden en schreef ik een ondernemingsplan voor een wooninitiatief zoals de Herbergier. Om een Herbergier te kunnen openen moet je eerst door een screening van de moederorganisatie. Wij hebben hier voor gekozen omdat we geloven in het concept van de Herbergier. Het runnen van een herbergier is meer dan een gewone baan: het is bewust kiezen voor een ander leven.

Walter:

Ik kom uit Schipluiden, een boerenfamilie. Mijn carrière begon bij Mercedes als chef, en daarna werkte ik in de bloemenhandel in Londen. Hoewel mijn achtergrond technisch is, heb ik altijd genoten van samenwerken en het managen van projecten. De overstap naar de Herbergier voelde als een mooie kans om iets betekenisvols te doen.

 

3. Wat maakt de Herbergier uniek ten opzichte van andere zorginstellingen?

Judith:

Bij de Herbergier draait het om warmte en gastvrijheid. We willen dat onze bewoners en medewerkers zich thuis voelen, alsof ze in een warm familiehuis wonen en werken in plaats van in een instelling. Onze aanpak is erop gericht om 80% van de tijd aan de bewoners te besteden en hen in hun waarde te laten, met zo min mogelijk papierwerk.

Walter:

We bouwen ook een sterke band op met de families van de bewoners en met ons team. Het gaat om samenwerken en samen ervoor zorgen dat bewoners zich veilig en gelukkig voelen. Dat maakt onze Herbergier echt speciaal.

 

4. Op welke doelgroep richten jullie je?

 Onze Herbergier richt zich op mensen met geheugenproblemen die zorg nodig hebben binnen ZZP 5. Als er een plek beschikbaar is, dan wordt dat op de website vermeldt. Ook zoeken we regelmatig personeel dat dezelfde passie heeft voor persoonlijke zorg als wij.

 

5. Wat zijn jullie dromen voor de toekomst van de Herbergier?

Judith

Onze droom is dat bewoners hun eigen regie kunnen behouden en zich veilig en gelukkig voelen in een omgeving die voelt als thuis. We willen dat iedereen, van bewoners tot familie en personeel, hier met een goed gevoel is.

Walter

Het belangrijkste is dat we de warmte en persoonlijke zorg die we bieden, kunnen blijven waarmaken. We hopen dat de Herbergier een plek blijft waar iedereen zich welkom voelt en waar de kwaliteit van leven van onze bewoners centraal staat.