WOONVOORZIENING EN ZORGGROEP ELDE MAASDUINEN GAAN BIJZONDERE SAMENWERKING AAN
Specialist ouderengeneeskunde helpt Herbergier en verlicht taken huisarts
za 8 mrt, 12:00 Boxtel
Zorg voor ouderen met geheugenproblemen vraagt soms om zeer specifieke kennis. Die heeft Herbergier Boxtel dankzij een bijzondere samenwerking met Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) sinds kort ook ter beschikking. De vaste huisarts van de kleinschalige woonvoorziening aan de Baroniestraat wordt daarmee ook nog eens ontlast.
Harold Koerntjes en zijn vrouw Susan zijn sinds september 2022 eigenaar van Herbergier Boxtel. Harold: ,,Momenteel wonen hier negentien mensen met dementie of andere geheugenproblematiek. Onze vaste huisarts Bob van Riel belt wekelijks en vraagt dan of er consulten nodig zijn.” De zorgondernemer is van origine verpleegkundige, zijn vrouw doktersassistente. Harold: ,,We kennen elke bewoner, herkennen ieder kuchje. Maar artsen zijn we niet.”
HOOFDBEHANDELAAR
Specialist ouderengeneeskunde Peter Blase springt daarom sinds kort wanneer nodig bij. Hij werkt voor ZGEM, maar wordt dus ook ingezet om de eerstelijns zorg bij Herbergier Boxtel te ondersteunen.
Blase: ,,De huisarts blijft hoofdbehandelaar, maar ik ben indien gewenst bij consulten aanwezig en betrokken bij overleggen met verschillende partijen over de bewoners. Die gaan over medicatie, wat mensen aan zorg nodig hebben en dergelijke.”
Jan Kees Metz, concerndirecteur wonen, welzijn en zorg bij ZGEM: ,,Herbergier heeft baat bij onze expertise, maar wij ook bij die van hen.” Hij haalt het zogeheten open-deurbeleid aan. Dat is binnen verpleeghuizen een toenemende tendens. Gesloten afdelingen verdwijnen steeds meer, de bewegingsvrijheid van bewoners neemt toe, ook als zij met dementie of andere geheugenproblemen kampen.
Metz: ,,Bij Herbergier kunnen mensen gaan en staan waar ze willen. Hier hebben bewoners veel vrijheid. Wij kunnen van hun ervaringen leren.”
DEUREN OPEN
Koerntjes: ,,Bij ons zijn inderdaad alle deuren open. Uiteraard kleven daar risico’s aan. We moeten soms bewoners die zijn gaan wandelen en de weg niet meer weten in het dorp ophalen en er worden ook wel eens mensen teruggebracht die op pad waren. De samenleving speelt daar een rol in. We moeten naar elkaar omkijken.”
Hij vervolgt: ,,We overleggen bij een intake altijd met familieleden of zij het risico van de open deuren aanvaarden. Wij geloven in de voordelen van vrijheid bieden.”
Zo kan bewoner Piet Slijters wanneer hij wil met wat hulp van familie naar zijn geliefde voetbalclub ODC om een thuiswedstrijd te bekijken. Is een heel duel te lang, dan is hij snel genoeg weer in de Herbergier. Speciaal voor de foto doet hij een das om van de tricolores. Slijters: ,,Af en toe ga ik nog naar een wedstrijd, niet zo heel vaak meer.”
Blase: ,,Een dichte deur doet wat met mensen, werkt benauwend, terwijl een gevoel van vrijheid vaak juist rust brengt. Samen met bewoners huishoudelijke taken verrichten, doet hen ook goed. De was doen, koken, net zoals ze dat vaak gewend waren. Een sociale, menselijke aanpak kan ertoe bijdragen dat medische zorg minder nodig is.”