Met trots sluit de laatste groep binnen Herbergier Boxtel de training belevingsgerichte zorg af.

Aansluiten bij de beleving van een bewoner met dementie, is een algemene gedachten wat je vaak naar voren hoort komen binnen een Herbergier. Maak iedere dag weer iets bijzonders, gewoon. 

 

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dit dan? Wat is hiervoor nodig? Waar moet ik opletten? Wat moet ik wel doen en wat vooral vaak niet moet doen? 

Allemaal vragen waar wij als ondernemers van Herbergier Boxtel samen met ons team antwoorden op wilde krijgen, maar ook op zoeken waren naar een verdieping hierin.

 

2 medewerkers hebben samen met ander collega’s van andere Herbergiers, in het najaar van 2023 de cursus belevingsgerichte zorg gevolgd. Wij werden daar als ondernemers zo enthousiast over, dat wij Hilleken Lucassen van “Ludiek, trainingen in de ouderenzorg “ hebben uitgenodigd om te kijken of zij dmv een training, onze vragen kon beantwoorden voor ons en onze medewerkers. Voorwaarde voor ons als ondernemers bij deze training was, het moeten kleine groepen zijn, een interactief programma en wij als ondernemers zijn bij iedere groep als actieve deelnemers aanwezig.

 

Daar kon Hilleken wel wat mee en heeft ze een programma in elkaar gezet.

Zo hebben uiteindelijk 4 groepen van maximaal 8 personen per groep, 4 dagdelen per groep in het afgelopen jaar een training gevolgd op locatie gegeven door Hilleken.

Hierbij zijn de volgende onderwerpen langs gekomen:

Vormen van dementie, hoe werkt een brein van een bewoner met dementie, hoe zit het onder en boven brein in elkaar en wat doet dit met een bewoner die een vorm van dementie heeft. Wat doet overprikkeling maar ook onder prikkeling met de amandelkern. Hoe ontstaat het gedrag van onze bewoner. Hoe werkt het geheugen bij een mens maar hoe werkt dit met een persoon met dementie.

Allemaal theoretische uitleg, om zo met praktische opdrachten in de praktijk te gaan oefenen, maar ook met elkaar te oefenen.

 

In 4 dagdelen per groep hebben we nu antwoorden gekregen op onze vragen en hebben de medewerkers nog meer bagage mee gekregen. Zo kunnen ze nog beter aansluiten bij de bewoners in de zorg en welzijn. Weten we beter hoe we moeten handelen, maar ook hoe we niet moeten handelen. 

 

Bijzonder om ook te zien bij de familiebijeenkomst waarbij ook een uitleg heeft plaats gevonden, dat bij vele een vorm van herkenning hadden, maar dat ze ook praktische tips mee kregen hoe ze anders met hun familielid kunnen omgaan.

 

Wij als zorgondernemers van Herbergier Boxtel ,zijn dan ook bijzonder trots, dat op 27 november 2024 de laatste groep heeft mee kunnen doen en we hen een certificaat van deelname hebben kunnen uitreiken.

 

Op naar een verdere verdieping om zo weer iedere dag iets bijzonders, gewoon te doen.

Delen: