Een van de oudste schoolgebouwen van Almelo heeft een bijzondere herbestemming gekregen. De 95 jaar oude Acaciaschool is omgetoverd tot een complex met 16 appartementen waar mensen met dementie of alzheimer in een huiselijke ambiance samen leven. De eerste bewoners hebben zich genesteld in Herbergier Almelo, zoals het woonzorghuis heet.
Henk van Schuppen 12-01-24, 08:30 Tubantia 12 januari 2024
Aan de muur hangt een foto van een klaslokaal uit 1970. Lachende meiden in de klassieke lesbankjes van weleer. De strenge meester tegen het decor van zo’n ouderwets schoolkrijtbord. De Acaciaschool 54 jaar geleden. Het verleden wordt gekoesterd in deze nieuwe entourage.
Dat geldt zeker ook voor een van de eerste bewoners in dit liefdevolle woonzorghuis. Een Almeloër met een vorm van dementie heeft hier ooit les gehad. En was in de buurt zelfs bekend als postbode. Zijn PTT-pet heeft als kostbaar souvenir een plekje veroverd op een kapstok bij de entree. Deze man op leeftijd woont op zijn ouwe dag in zijn vroegere school. En krijgt daar de zorg die hij nodig heeft. Het klaslokaal van toen is zijn huis van nu.
Connectie met omgeving
„Dat is het mooie”, zegt Remco de Vries (54) die met zijn vrouw Marieke (59) het zorgkoppel vormt in Herbergier Almelo. „Er wonen hier mensen die een connectie hebben met Almelo of de regio. Zij hebben hier zelf gewoond of familie komt uit de buurt. Dit huis is er voor mensen uit deze omgeving.”
Oude school krijgt nieuw leven
Daarmee heeft de hoogbejaarde Acaciaschool een mooie wedergeboorte gekregen. Het markante gebouw op de hoek van de Nieuwstraat en de Nachtegaalstraat koestert haar tweede leven als warme, huiselijke, veilige en beschermde woonplek voor mensen met geheugenproblemen. Ze hebben hun eigen appartementje en kunnen in de gemeenschappelijke ruimte beneden vertier, ontspanning en gezelligheid zoeken.
Meedraaien in dagritme
„Deze mensen kunnen niet meer zelfstandig wonen. Wij zorgen dat hun leven hier zo vertrouwd en gewoon mogelijk kan doorgaan”, vertelt Marieke de Vries. „Met alle zorg en persoonlijke aandacht, ook voor hun familie.” Remco: „Bewoners kunnen meedraaien in het dagelijkse ritme. Helpen met koken, wassen of in de tuin. Er hoeft niks. Ze kunnen de dag zelf indelen, zichzelf zijn binnen hun mogelijkheden.”
Wij zorgen dat hun leven hier zo vertrouwd en gewoon mogelijk kan doorgaan
Marieke de Vries, zorgondernemer
Herbergier Almelo heeft een capaciteit van 19 bewoners. Het zorgteam bestaat uit 15 medewerkers. Drie van de zestien appartementen zijn geschikt voor bewoning van een echtpaar of stel, ook als ‘slechts’ een van de partners ziek is. Er wordt zelfs gekeken of huisdieren eventueel kunnen meeverhuizen.
Robotkat Jack
Eén markante viervoeter heeft al snel zijn draai snel gevonden in het woonoord. Kater Jack van Remco en Marieke loopt als een trotse autoriteit rond in het gebouw. De parmantige Maine Coon geldt als de mascotte van de ouderenzorg, waar vaak gebruik wordt gemaakt van interactieve robotkatten als knuffelmaatje voor mensen met dementie. De levende versie van robotkat Jack kent zijn taak.
Privédomein in werkgebouw
De twee zorgondernemers hebben een eigen tweelaags appartement in een bovenhoek van het gebouw. De stenen trap van de oude school is hier intact gebleven. Een tastbare groet uit het verleden aan dit privédomein van het zorgechtpaar. In het pand dat volledig hun werkomgeving behelst.
Way-of-life
Remco is een creatieve duizendpoot, runde een eigen bedrijf en werkte bij de omroep, media en in de theaterproductie. Marieke komt uit de zorg en is verpleegkundige. Het echtpaar komt van oorsprong uit Zuid-Holland en woonde in Zutphen alvorens het stel koos voor een hele nieuwe way-of-life in Almelo.
Vanwaar hun keuze om te gaan wonen en werken tussen mensen met alzheimer? Remco: „Soms komen dingen samen. Mijn vader kreeg dementie en we zochten een oplossing. Onze zoon en schoondochter wonen in Almelo. Wij voelden er wel iets voor om hier zorgkoppel te worden. We gingen ervoor en zijn het geworden. En nu zijn we hier en woont mijn vader onder mij. Zo kan het gaan.”
Verlengstuk van thuis
Marieke: „De mooiste en beste zorg is zorg op maat. Heel persoonlijk gericht. Met aandacht, huiselijkheid, warmte en geborgenheid voor de bewoners. Je gunt alle mensen onder deze omstandigheden het beste. Dat proberen wij hier te bieden. Dit is een verlengstuk van hun thuis.”
Contact met de buurt
Herbergier Almelo is bewust in een woonwijk neergestreken. Zodat bewoners contact kunnen houden met de maatschappij. Met uitzicht op het Acaciaplein, de verkeersbewegingen op Nieuwstraat en Nachtegaalstraat en de kruising. En Albert Heijn naast de deur. Remco: „Dat korte loopje naar Albert Heijn kan al zo veel betekenen voor de mensen. Alleen al het idee dat het kan. En we zoeken contacten met Stadsboerderij Beeklust, Molen De Hoop en De Hagedoorn in het Nieuwstraatkwartier. Aanknopingspunten genoeg.”
Dat loopje naar Albert Heijn kan al heel veel betekenen voor de mensen
Remco de Vries, zorgondernemer
Vernieuwers in de zorg
Herbergier Almelo is de vijftigste vestiging van dit concept in Nederland. Het woonzorghuis staat naast een andere, nieuwe zorgvoorziening in Almelo: het Thomashuis. Hier wonen volgens dezelfde formule mensen met een beperking. Onder verantwoordelijkheid van het zorgkoppel Kim van Steenis en Sonja Vos. Beide woongelegenheden vallen onder de franchise zorgorganisatie De Drie Notenboomen, die zich met deze twee woonconcepten presenteert als ‘vernieuwers in de zorg’.