'Het gaat hier vaak over de Herbergier'

'Het gaat hier vaak over de Herbergier'

Anja & Corlien
Zussen zorgondernemer

Aan de Stationsstraat in Ermelo vind je lingeriewinkel Annalien van eigenaren Anja en Corlien. Tot zover niets bijzonders, ware het niet dat Anja en Corlien de zussen zijn van Albert van Noort, samen met zijn vrouw Marjan de zorgondernemer van Herbergier Ermelo. “Je hoort mensen er hier vaak over praten. Het valt iedereen op hoe mooi de Herbergier met de gasten omgaat.”

Het ondernemen zit de familie Van Noort in het bloed, zoveel is duidelijk. Zowel de vader als opa van Albert, Anja & Corlien was ondernemer, dus het is geen wonder dat ook het nageslacht aan het ondernemen is geslagen. “Toen we hoorden dat Albert een Herbergier wilde starten waren we superblij voor hem”, vertelt Corlien. “Een hele uitdaging, maar ook een hele mooie. En dan ook nog eens hier vlakbij, zo’n 100 meter verderop. We vinden het ontzettend leuk om als familie dichtbij elkaar te zijn. ”

In een lingeriezaak blijft het niet altijd bij een oppervlakkige babbel met de klant, zo hebben de zussen geleerd in de achterliggende 10 jaar. Door het persoonlijke contact komt het vaak tot een goed en dieper gesprek. En dan gaat het niet zelden over de Herbergier. “En het is heus niet zo dat we er altijd zelf over beginnen”, lacht Anja.

Broer

“Je hoort mensen er gewoon over praten. Ze zijn benieuwd hoe het er van binnen uitziet, of ze vertellen dat ze het zo mooi vinden hoe er met de mensen wordt omgegaan daar. En soms vragen ze dan aan mij of ik ook bekend ben met de Herbergier. En ja, dan zeg ik natuurlijk met enige trots dat de Herbergier van m’n broer is!”

Dat de Herbergier zo vaak ter sprake komt heeft volgens Anja alles te maken met het feit dat de gasten vrij zijn om te gaan en staan waar zij willen. “Het is zo mooi”, vertelt Corlien. “Je ziet ze zo vaak voorbijlopen. Even naar de slager met een groepje, of naar de bakker. Ze doen gewoon nog helemaal mee in de samenleving, en de Herbergier staat er hier letterlijk middenin. En dat valt op. Er is beweging en reuring.”

Meetellen

Anja vult aan: “Dat is inderdaad wat een Herbergier doet: de gasten nog mee laten tellen. En zo hoort het toch ook. Ze zijn van waarde voor ons land, hebben het opgebouwd na de oorlogsjaren. Deze mensen moet je niet ergens achteraf wegstoppen omdat ze dementie hebben, maar gewoon nog mee laten doen. Ik heb er echt respect voor hoe Albert en Marjan dat invullen. Samen met hun medewerkers en vrijwilligers. Want dat is ook geweldig he, al die vrijwilligers die zich inzetten.”

Het gebeurt soms ook dat er een gast van de Herbergier met een zoon of dochter in de winkel komt. Om even een nieuwe bh te passen bijvoorbeeld. “Dan horen we ook zo vaak hoe fijn hun vader of moeder daar verzorgd wordt. Dat maakt je toch wel trots”, zegt Anja. “Vaak gaan ze dan ook nog even verder met shoppen, dus de gasten zijn geen onbekenden hier in het centrum.”

Begrip

Eerlijk is eerlijk: Niet iedereen was even enthousiast over de komst van de Herbergier in 2015, gevestigd in een pand dat voorheen altijd bekend was als Taxi Bakker, een begrip in het dorp. “Sommigen wilden liever een winkel in het centrum”, weet Anja nog, “en vonden het een vreemd idee dat er straks mensen met dementie over straat zouden lopen.”

Maar inmiddels is de sfeer omgeslagen, zo merken de zussen. “Het was denk ik even wennen voor iedereen. Voor veel mensen is dementie toch een vreemd iets, ook voor ons. Wij hebben er ook veel meer over geleerd sinds de Herbergier hier zit. Het kan iedereen overkomen. En wat is er dan mooier dan op een plek wonen waar je op zo’n manier het leven kan voortzetten. En dat zien de mensen hier nu met eigen ogen. Ja, de Herbergier is inmiddels helemaal ingeburgerd.”

De winkel van de zussen zit op steenworp afstand van de Herbergier

Corlien en Anja, met op de achtergrond broer Albert

Delen: