Sociaal tuinieren in de wijkboomgaard van Zoetermeer

In de media

Blij houdt zorgondernemer Martien Groenevelt de sleutels van de wijkboomgaard in zijn hand. Met de overhandiging kunnen bewoners van Herbergier Zoetermeer voortaan naar hartenlust peren plukken, tuinieren, wandelen en klusjes verrichten. “Zo kunnen zij actief meedoen en genieten van de natuur”, vertelt Suzanne Verboon, activiteitencoördinator van Hof van Seghwaert.

De bewoners van Herbergier Zoetermeer komen regelmatig overde vloer in de wijkboomgaard waar Suzanne vrijwilliger is. Wanneer Martien voorstelt om de samenwerking uit te breiden, zijn de vrijwilligers positief. “Nu kunnen ze altijd langskomen in de wijkboomgaard en is het een plek waar ze thuis zijn”, vertelt Suzanne.

Samen peren plukken

Alle activiteiten die de vrijwilligers organiseren, zijn open voor de Herbergierbewoners. “Onlangs hebben we samen peren geplukt. Die hebben de bewoners mee naar huis genomen om er iets lekkers van te maken.” Naast leuke activiteiten helpen de bewoners mee met klusjes, zoals de verzorging van bloembakken en het wegharken van onkruid in de stiltetuin. “Zij kunnen daar goed hun steentje in bijdragen.” Het mes snijdt volgen Suzanne aan twee kanten. “De Herbergier helpt ons en voor hen is het werk waardevol.”

Zorgondernemer Martien is blij met de samenwerking. "We vinden het belangrijk dat mensen met dementie in de maatschappij actief blijven", vertelt hij aan het AD. De boomgaard middenin een woonwijk is de afgelopen jaren opgeknapt en nu een groene oase waar buurtbewoners tot rust kunnen komen. “Fantastisch dat we op een zondagochtend met bewoners die meewillen kunnen genieten van de natuur.”

"De boomgaard is een plek waar de bewoners thuis kunnen zijn.'

Geen sloten op de deur

Tijdens een bezoekje aan Herbergier Zoetermeer valt journaliste Laura van Vuuren het open karakter van de Herbergier op. “Wie binnenstapt komt in een grote woonkamer en open keuken terecht. Wat opvalt zijn de deuren, waar de sloten ontbreken in tegenstelling tot veel grote instellingen.” Martien vertelt haar dat mensen met dementie in een Herbergier niet worden weggestopt en gewoon naar buiten kunnen. “Daardoor willen bewoners niet ontsnappen en hebben zij minder de behoefte om weg te lopen”, legt Martien uit.

Opvolgers gezocht

Martien runt samen met zijn partner Wilma de Herbergier. Samen hebben zij hun zorgdroom nagejaagd en de Herbergier vanaf de grond opgebouwd. Ze zijn trots op het warme thuis dat zij met hun team, bewoners en diens familie hebben gerealiseerd. Na ruim 6 bijzondere jaren zoeken Martien en Wilma een ondernemend stel met een groot zorghart dat hun opvolgt.

Kennismaken met dit prachtige huis? Ontdek dan hier de voordelen van het Herbergier-ondernemerschap, neem vrijblijvend contact met ons op of bezoek de informatiemiddag in Herbergier Steenwijkerwold op donderdag 13 februari.

Delen: